Feest-, avontuur- en relaxvakantie: hoe verzeker je jezelf?

MeisjezwembandJe hebt je vakantie geboekt. Leuk! Zin in! Kan niet wachten! Goed, je hebt de bestemming en de vakantiedata uitgekozen. Alleen… heb je ook gedacht aan het afsluiten van de nodige verzekeringen? Verstandig om te doen. Heb jij alleen een basiszorgverzekering? Dan kan het wijs zijn om je aanvullend te verzekeren en/of een reisverzekering af te sluiten. Welke verzekering(en) je kiest, kan afhangen van de activiteiten die je in gedachten hebt, de bestemming en natuurlijk de noodzaak die jíj erin ziet je verder te verzekeren. Wat moet je weten?

 

Zuipen, sportief of even hélémaal niets

Wil je feesten tot je erbij neervalt? Dan sta je – als je de nodige drankjes nuttigt – soms niet in voor je eigen acties. Vele zijn hier ervaringsdeskundigen in. Als je zo’n vakantie tegemoet gaat, kan het lonen om geneeskundige kosten in het buitenland te dekken. Dat kan met een reisverzekering. Let wel op: in een basisverzekering worden ook medische kosten vergoed, evenals in een aanvullende verzekering. Zoek even uit wat je wilt. Ben jij net 18 geworden en moet je nog een zorgverzekering kiezen? Dan kun je overwegen om een jongerenzorgverzekering af te sluiten, hierin worden zorgpakketten geboden die vooral voor jongeren interessant zijn.

 

Check dekkingen

Wil je een reisverzekering afsluiten? Bedenk dan welke onderdelen je wilt dekken, je hoeft ze niet allemaal te kiezen. Het kan ook zomaar zo zijn dat je bepaalde dekkingen al hebt verzekerd met de zorgverzekering. De standaard reisverzekeringspakketten zijn overigens niet overal gelijk. Zoek dit vooraf goed uit, scheelt je geld. Bedenk ook wat je extra wilt verzekeren. Hoe meer dekkingen je kiest, hoe hoger premie voor de reisverzekering, dus kies wat je nodig hebt.

 

Medische kosten: hoe verzekerd?

Iedereen van 18 en ouder is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Voor die tijd ben je meeverzekerd bij je ouders. Medische kosten – spoedeisende hulp – in het buitenland worden vanuit de basisverzekering vergoed tot het tarief dat in Nederland wordt gedekt. Zijn de kosten in het buitenland hoger? Dan moet je deze zelf betalen. Tenzij je aanvullend bent verzekerd voor medische hulp in het buitenland óf jouw reisverzekering geneeskundige kosten dekt.

 

Reisverzekering niet altijd nodig

Of je een reisverzekering af moet sluiten, hangt af van je zorgverzekering en de bestemming. Als je in eigen land blijft, dan is een reisverzekering voor medische kosten vaak niet nodig. Niet omdat hier niets kan gebeuren, maar vooral omdat de zorgverzekeraar het Nederlandse tarief betaalt. Een reisverzekering kan alsnog handig zijn voor bagage en annulering.

 

Acute noodzaak

Je hoopt de verzekeringen natuurlijk niet nodig te hebben. Maar moet je er dan toch echt een beroep op doen, neem dan meteen telefonisch contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar of verzekeraar. Boek bijvoorbeeld niet zelf een reis terug, overleg dat eerst met de verzekeraar. Bewaar bonnetjes, die heb je nodig bij claimen van kosten. Bij kleine materiele schade kun je vaak online een schadeformulier invullen. Neem ook altijd je zorgpas mee op reis, daar staat het telefoonnummer (en andere gegevens) van de verzekeraar op.

 

Dus nu…?

Kortom: je bent – naast je basisverzekering – vrij om te verzekeren wat je wilt. Zoek goed uit wat voor jou relevant is, sluit de nodige verzekering(en) af. Je kunt zorgverzekeringen vergelijken om te ontdekken welke verzekering het meest bij jou past en daarbij het voordeligst is. En… ga op vakantie en enjoy!

 

PS: smartphone valt niet altijd onder dekking reisverzekering.

 

PS 2: ga je vaker dan eens in het jaar op vakantie? Dan is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dat is goedkoper dan meerdere kortlopende verzekeringen.