Stage in het buitenland: wat vergoedt je zorgverzekering?

Ga je in het buitenland stage lopen? Dan is het belangrijk om te weten of je zorgverzekering daar geldig is, dit is namelijk niet altijd het geval. En áls je zorgverzekering in het buitenland geldig is, worden ook niet altijd alle medische kosten vergoed. Wanneer is je zorgverzekering wel en niet geldig, en welke medische kosten kunnen in het buitenland worden vergoed?

 

 Zorgverzekering: geldig of niet?

Voordat je stage gaat lopen in het buitenland, moet je controleren of je zorgverzekering dáár geldig is of niet. Je zorgverzekering is over het algemeen wél geldig als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 

  • Je bent minder dan een jaar in het buitenland
  • Je bent jonger dan 30 jaar
  • Je ontvangt geen stagevergoeding – tenzij je stage loopt bij een Nederlands bedrijf

Twijfel je of je zorgverzekering zorg vergoedt tijdens je stage in het buitenland? Neem dan contact op met de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Als je zorgverzekering niet geldig is, moet je in het land waar je verblijft een zorgverzekering afsluiten. Het is dus verstandig om dit ruim voor vertrek uit te zoeken.

Buitenlanddekking

Ook als je zorgverzekering wel geldig is tijdens je stage in het buitenland, worden niet alle medische kosten vergoed. Vanuit de basisverzekering worden medische kosten alleen vergoed tót het Nederlands tarief. In sommige landen zijn de tarieven hoger dan in Nederland, de kosten boven het Nederlands tarief moet je dan zelf betalen of aanvullend verzekerd hebben. Gelukkig weet je vaak wel ruim van tevoren of je stage gaat lopen in het buitenland, en kun je je zorgverzekering hierop aanpassen door een aanvullende verzekering te nemen – als je die nog niet hebt. Zorgverzekeringen vergelijken is altijd handig. De dekking en de kosten van aanvullende verzekeringen verschillen namelijk per verzekeraar.

European Health Insurance Card

Ga je stage lopen in een Europees land óf in Australië, Ijsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen of Zwitserland? Dan heb je een European Health Insurance Card (EHIC) nodig. Buitenlandse zorgverleners kunnen hieraan zien dat jij verzekerd bent voor medische zorg in het buitenland. Bovendien hebben zij hierdoor direct inzicht in jouw verzekeringsgegevens, waardoor de zorg gemakkelijk gedeclareerd kan worden bij jouw zorgverzekeraar. De EHIC-gegevens staan bij de meeste Nederlandse verzekeraars achter op je zorgpas. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je een EHIC aanvragen bij je zorgverzekeraar.

111-formulier

Als je gaat stage lopen in Bosnië en Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië of Turkije, heb je een 111-formulier nodig. In deze landen is een EHIC-pas niet geldig. Ook dit formulier kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Dit hoeft niet vooraf, maar pas op het moment dat je zorg nodig hebt in het buitenland.