De zorgtoeslag voor de minima stijgt

“De zorgtoeslag voor de minima stijgt aanzienlijk in 2018. Alleenstaanden krijgen er tot 131 euro per persoon bij en meerpersoonshuishoudens kunnen zelfs rekenen op 194 euro extra. Dat blijkt uit de Rijksbegroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) die dinsdag tijdens Prinsjesdag is gepubliceerd.

Eerder was al bekend dat premie van de basisverzekering naar verwachting met 6 euro per maand stijgt en het eigen risico blijft in 2018 gelijk (lees: 385 euro). Informateur Zalm heeft dit bevestigd, ondanks eerdere berichten na Prinsjesdag.

Update 20 november 2018: in 2018 zal de zorgtoeslag uitkomen op maximaal 94 euro per verzekerde per maand voor alleenstaanden en 176 euro per maand voor mensen met een toeslagpartner. Voor de laagste inkomens betekent dit voor beide categorieën een 

Onderstaande informatie is gedateerd.

Lage inkomens

De meeste studenten, mensen met een minimuminkomen of kwetsbaren met een bijstandsuitkering krijgen in 2018 11 tot 16 euro per maand extra op hun rekening gestort van de Belastingdienst. Daarmee worden de kostenstijgingen van de premie en het eigen risico ruimschoots gecompenseerd.

Nadat zorgverzekeraars hun premies bekend maken, worden de definitieve toeslagen per inkomensgroep bekend gemaakt.

Berekenen

Eind dit jaar ken men dan op de website van de Belastingdienst precies uitrekenen op hoeveel  er aanspraak kan worden gemaakt. Er zijn drie zaken die daarbij een rol spelen:

  • Het inkomen (totaal van box 1, 2 en 3 bij de aangifte inkomstenbelasting)
  • Het inkomen van een eventuele toeslagpartner
  • Het (gezamenlijke vermogen).

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag dient de leeftijd van 18 te zijn bereikt en er een zorgverzekering bij een Nederlandse maatschappij bekend te zijn.

Grensinkomen

Boven een bepaald inkomen heeft men geen recht meer op zorgtoeslag. Dit bedrag, ook wel ‘grensinkomen’ genoemd, ligt in 2017 op 27.857 euro voor alleenstaanden en 35.116 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Hoe hoog de grensinkomens voor 2018 zijn, wordt later dit jaar bekendgemaakt”. 

Dit artikel komt uit Zorgwijzer.nl